5. edycja Przedsiębiorstwa Przyszłości

Już wktórce odbędzie się Gala Finałowa V edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Certyfikacji „Przedsiębiorstwo Przyszłości”, którego organizatorami są nasza Fundacja oraz Agencja Kreatywna PRC. W naszym Konkursie przyznajemy certyfikaty i wyróżnienia dla najbardziej innowacyjnych i rozwojowych polskich przedsiębiorstw. Szczegółowe informacje na stronie: www.przedsiebiorstwo-przyszlosci.pl. "Przedsiębiorstwo Przyszłości" to Ogólnopolski Program, w którym oferujemy usługę certyfikacji firm cechujących się nowoczesnością, innowacyjnością i nowatorskim podejściem do prowadzenia biznesu. Od 2013 roku prestiżowe certyfikaty „Przedsiębiorstwo Przyszłości” zdobywają corocznie liderzy rynku – firmy, które osiągnęły sukces dlatego, że są otwarte na wiedzę, kreatywne, inwestują w swoich pracowników, rozumieją, jak ważne jest ciągłe podnoszenie kompetencji i nowoczesne zarządzanie kapitałem ludzkim. Program ma charakter otwarty - może do niego przystapić każda zainteresowana firma. Zdobywców certyfikatu wyłania specjalna Komisja, w której zasiadają profesorowie i doktorzy renomowanych polskich uczelni, m.in. Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Uniwersytetu Śląskiego i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Wyniki tegorocznej, V edycji Programu „Przedsiębiorstwo Przyszłości” ogłosimy we wrześniu 2018 roku podczas Gali Finałowej na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. W Programie "Przedsiębiorstwo Przyszłości" mogą wziąć udział firmy różnych branż, bez względu na wielkość i status prawny (spółki prawa handlowego, spółki cywilne, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą itd.). Szansę na Certyfikat mają firmy, które na pierwszym miejscu stawiają wysoką jakość, a ponadto: dbają o rozwój pracowników, inwestują w wiedzę (szkolenia, kursy, zatrudnianie wysoko wykwalifikowanej kadry), myślą przyszłościowo, są odpowiedzialne społecznie. Dlaczego „Przedsiębiorstwo Przyszłości”? Określenie „przedsiębiorstwo przyszłości” coraz częściej funkcjonuje w języku specjalistów od zarządzania. Oznacza ono firmę, która dzięki inwestowaniu w wiedzę i kapitał ludzki potrafi stale umacniać swoją pozycję na rynku i nie boi się wyzwań przyszłości. Taka firma rozwija się szybciej niż inne, dystansuje konkurencję, działa sprawnie i elastycznie, wprowadza nowe produkty i usługi, pozytywnie zaskakuje rynki. Jest to możliwe dlatego, że „firma przyszłości” inwestuje w ludzi – ich wiedzę, kompetencje, rozwój osobisty. W „przedsiębiorstwie przyszłości” to pracownicy są najważniejszym kapitałem, bo od ich kreatywności, zaangażowania i kwalifikacji zależy rozwój firmy, jej wyniki i poziom innowacyjności. Program „Przedsiębiorstwo Przyszłości” służy wskazywaniu i wyróżnianiu takich właśnie firm – firm, które swoją przyszłość wiążą z rozwojem zasobów ludzkich, a o ich nowoczesności świadczy podejście do pracowników, wiedzy i innowacji. Certyfikat "Przedsiębiorstwo Przyszłości" to prestiż, promocja, zaufanie rynku, marka solidnego pracodawcy, wiarygodność w oczach partnerów biznesowych, świadectwo nowoczesności, potencjału, innowacyjności, orientacji na rozwój.   Kontakt: +48 32 747-26-03 kom. +48 607-035-169   E-mail: biuro@przedsiebiorstwo-przyszlosci.pl >>

Uczelnia na miarę potrzeb 2018

16 maja 2018 roku w Warszawie odbędzie się konferencja "Uczelnia na miarę potrzeb", organizowana przez Polski Instytut Rozwoju Biznesu Sp. z o.o. Patronat honorowy nad konferencją objęła Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.   Kryzys w szkolnictwie wyższym, m.in. niż demograficzny oraz rosnące wymagania rynkowe stawiają władze uczelni przed ważnymi wyzwaniami. Uczelnia musi konkurować i nadążać za zmianami i potrzebami rynku - studentów. Młody człowiek jest coraz bardziej wymagający. Podczas konferencji warto podyskutować o tym: Jak reklamować uczelnie? Jak zadbać o studenta z zagranicy ? Jak pozyskać i komunikować się z "Klientem" - studentem ? Co to znaczy nowoczesne metody kształcenia? Z jakimi problemami borykają się polskie uczelnie? Czy szkolnictwo wyższe można porównywać do działalności biznesowej? Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konferencji „Uczelnia na miarę potrzeb”, która odbędzie się już 16 maja 2018 roku w Warszawie.   Wykłady poprowadzą:   - Dr Marcin Gębarowski – adiunkt w Katedrze Zarządzania Procesowego na Wydziale Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. "Współczesne targi w służbie działań marketingowych szkół wyższych" (Celem wystąpienia będzie przedstawienie procesu przygotowania i realizacji prezentacji targowych uczelni, jak również elementów, które determinują sukces aktywności wystawienniczej. Podczas prezentacji omówione zostaną następujące zagadania: cechy targów istotne w aktywności marketingowej szkół wyższych, etapy procesu przygotowania i realizacji prezentacji targowej, grupy osób odwiedzających stoiska uczelni, zasady prawidłowego komunikowanie się z uczestnikami targów, najczęściej popełniane błędy podczas prezentacji targowych, targi wirtualne – realna czy utopijna alternatywa dla tradycyjnych spotkań targowych?) - Dr hab. Piotr Gawliczek - prof. KSW, Dyrektor Centrum E-learningu Kujawskiej Szkoły Wyższej we Włocławku. "Quo vadis e-learning? Wnioski i rekomendacje z perspektywy Kujawskiej Szkoły Wyższej we Włocławku" (Celem wystąpienia będzie obalenie pokutujących mitów na temat e-learningu - organizacyjnych, technicznych i mentalnych oraz przedstawienie Kujawskiej Szkoły Wyższej we Włocławku jako uczelni otwartej na innowacje, zaangażowanej w międzynarodowe przedsięwzięcia e-learningowe w ramach programów wspierania transformacji systemów edukacyjnych krajów partnerskich NATO. Ponadto przedstawione zostaną praktyczne rozwiązania związane z możliwościami platformy LMS ILIAS w zakresie wspierania procesu dydaktycznego (np. e-learningowe studia podyplomowe), prowadzeniem zajęć angażujących studentów, a także niekonwencjonalnych sposobów wykorzystywania mediów społecznościowych w kształceniu i szkoleniu.) Tematyka konferencji: 1.Kreowanie wizerunku uczelni wyższej w Polsce i zagranicą Nowoczesne formy promocji uczelni i rekrutacji studentów Rola serwisu internetowego w komunikacji Marketing w sektorze szkolnictwa wyższego(marketing szeptany SERM) Media społecznościowe jako główne źródło informacji Najnowsze technologie, cyfryzacja i automatyzacja a kreatywny i spersonalizowany przekaz E-learning - więcej nauki przez Internet na uczelniach Fundusze unijne dla uczelni - pozyskanie i rozliczenie 2. Najnowsze technologie w zarządzaniu uczelnią Integracja systemów ICT Bezpieczeństwo danych i informacji Oprogramowanie antyplagiatowe System Elektronicznej Legitymacji Studenckiej i Karty Pracowniczej Systemy kontroli dostępu Infrastruktura PKI Zarządzanie zasobami uczelni Systemy ERP do zarządzania uczelnią Systemy zarządzania dokumentami i ich obiegiem Budowa profesjonalnej serwerowni Bezpieczeństwo sieci i systemów teleinformatycznych Backup i archiwizacja dokumentów   Grupa docelowa: Przedstawiciele publicznych i niepublicznych szkół wyższych: - Rektorzy - Kanclerze - Dziekani - Dyrektorzy/Kierownicy działów: technicznych, administracyjnych, bezpieczeństwa, kadrowych, obsługi studentów/dziekanatów, centrum informatyki. Udział jest bezpłatny dla wyżej wymienionych osób. Udział jest płatny dla przedstawicieli dostawców usług, rozwiązań informatycznych oraz technologicznych związanych z tematyką konferencji - opłata za osobę wynosi 1000 zł + 23% VAT* Uczestnikom gwarantujemy: materiały konferencyjne, przerwy kawowe, możliwość konsultacji z Ekspertami.   Strona Konferencji: http://pirbinstytut.pl/index.php/uczelnia-na-miare-potrzeb-25-04-2018 >>

Akredytacje, zapewnianie i ocena jakości kształcenia

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego, we współpracy z Akademią Edukacji Praktycznej „Meritum”, zorganizowała VII edycję Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej na temat jakości kształcenia na uczelniach. W tym roku konferencja odbywała się pod hasłem "Akredytacje, zapewnianie i ocena jakości kształcenia na polskich uczelniach". Konferencja odbyła się 1 grudnia 2017 r. w Uczelni Techniczno-Handlowej im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie. Prawo o szkolnictwie wyższym znów podlega daleko idącym zmianom, które odnoszą się m.in. do kwestii zapewniania jakości kształcenia i oceny tej jakości przez instytucje akredytacyjne. Nasza konferencja, jak co roku, pozwoliła zapoznać się z najnowszymi zmianami w dziedzinie prawa szkolnictwa wyższego oraz aktualnymi kryteriami i zasadami oceny jakości kształcenia na uczelniach.   Wciąż aktualna jest potrzeba upowszechniania wiedzy o narzędziach zapewniania jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym oraz wymogów, jakie należy spełnić, przygotowując się do akredytacji zewnętrznej (obligatoryjnej, np. akredytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej lub fakultatywnej, np. środowiskowej). Powyższe cele, jak co roku, realizowała nasza konferencja, która na stałe wpisała się do kalendarza najważniejszych wydarzeń akademickich w Polsce.   Zaproszenie do wygłoszenia referatów na konferencji przyjęli m.in. dr hab. Krzysztof Gajdka, prof. Paweł Chmielnicki, mec. Marcin Chałupka, prof. Bożena Muchacka,  mgr Agata Wroczyńska. W charakterze prelegentów w konferencji wzieli udział wybitni eksperci znający problematykę akredytacyjną (w tym naukowcy, którzy zdobyli swoją wiedzę jako członkowie i eksperci Polskiej Komisji Akredytacyjnej) oraz specjaliści ds. jakości kształcenia najlepszych polskich uczelni. W trakcie obrad odbyły się panele umożliwiające zadawanie pytań i bezpośrednią dyskusję z ekspertami na temat akredytacji uczelni i zapewniania jakości kształcenia, z uwzględnieniem najnowszych zmian i aktualnych przepisów.Konferencja adresowana była przede wszystkim do przedstawicieli uczelni przygotowujących się do akredytacji zewnętrznej, pełnomocników/ zespołów ds. jakości kształcenia oraz wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniami zarządzania procesami dydaktycznymi w szkolnictwie wyższym.     Dodatkowe informacje i materiały do pobrania: -Program Konferencji - kliknij! -Zgłoszenie udziału - kliknij! -Informacje organizacyjne - kliknij!   Konferencja pozwoliła uczestnikom zdobyć PRAKTYCZNĄ wiedzę: -  jak przygotować się do wizytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej oraz innych organizacji akredytujących i spełnić kryteria akredytacyjne; - jak doskonalić wewnętrzny system zapewniania jakości kształcenia; - jak zapewnić zgodność koncepcji i programów kształcenia z przepisami prawa o szkolnictwie wyższym, - jak skutecznie zarządzać  uczelnią i procesami dydaktycznymi w aktualnych warunkach prawnych.     W trakcie konferencji: -Przedstawione były aktualne kierunki zmian w zasadach akredytacji, w związku z nowelizacją Prawa o szkolnictwie wyższym;   -Przedstawione były kryteria oceny stosowane przez komisje akredytacyjne: państwową oraz środowiskowe;   -Przedstawiane były zagadnienia praktyczne dotyczące zasad akredytacji kierunku studiów/jednostki organizacyjnej uczelni oraz przygotowania jednostki do akredytacji zewnętrznej;   -Zaprezentowane zostały dobre praktyki w zakresie zapewniania jakości kształcenia na uczelniach najwyżej ocenionych przez Polską Komisję Akredytacyjną;   -Przedstawione zostały nieprawidłowości w zakresie projektowania i wdrażania rozwiązań dydaktycznych poddawanych ocenie w toku akredytacji;   -Odbyła się dyskusja z udziałem praktyków - ekspertów zajmujących się działalnością akredytacyjną oraz zarządzaniem dydaktyką i zapewnianiem jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym;   -Prelegenci skoncentrowali się na zagadnieniach aktualnych i ważnych z punktu widzenia interesu uczelni przygotowujących się do akredytacji.   Regulamin konferencji - kliknij!   Kontakt z organizatorami - kliknij!     Dodatkowe informacje:   tel. +48 32 747-26-03 tel. kom. +48 607-035-169 e-mail: konferencja@fundacja-edukacja.org.pl >>

Konkurs Warszawa Bez Barier 2017

Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji ogłasza trzy konkursy, promujące dostępność cyfrową i architektoniczną dla użytkowników z niepełnosprawnościami: „Aplikacja bez barier”, „Serwis www bez barier” i „Warszawska inwestycja bez barier”. Celem konkursów jest promocja najlepszych rozwiązań i podniesienie świadomości społecznej o ograniczeniach i potrzebach osób z niepełnosprawnościami w zakresie nowych technologii, architektury i urbanistyki. Na zgłoszenia konkursowe organizatorzy czekają do 10 października 2017 roku. Konkursy odbywają się pod patronatem honorowym Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.   Projekt prowadzony przez Integrację ma już wieloletnią tradycję. W konkursach cyfrowych: „Aplikacja bez barier” i „Serwis www bez barier”, wyróżnione zostaną aplikacje mobilne i serwisy internetowe, które ułatwiają życie osobom z różnego rodzaju niepełnosprawnościami i uwzględniają zróżnicowane potrzeby użytkowników. Integracja nagrodzi otwartość, pomysłowość, ale przede wszystkim użyteczność zgłoszonych prac i jak największą zgodność z międzynarodowymi standardami dostępności WCAG 2.0.   W 2016 roku nagrodę za najlepszą aplikację mobilną odebrał Romuald Roczeń, wiceprezes zarządu Fundacji Zobaczyć Morze: –Wyróżnienie przygotowanej przez nas, a wykonanej przez Transition Technologies aplikacji Seeing Assistant Sailing to przede wszystkim uznanie dla pomysłu budzenia ciekawości do poznawania świata wśród osób z niepełnosprawnością . Z drugiej strony to także zaproszenie developerów do stałej dbałości o dostępność we wszystkich przestrzeniach.   Konkurs „Warszawska Inwestycja bez barier” ma z kolei wyłonić najlepsze rozwiązania architektoniczno-urbanistyczne w zakresie dostosowania stołecznych budynków do potrzeb osób z niepełnosprawnością.   –Dzięki projektowi „Warszawa Bez Barier” możemy wskazać osobom z niepełnosprawnością te przestrzenie, które są dla nich przyjazne i umożliwiają im normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Nagrody w poszczególnych konkursach są dedykowane podmiotom, które o dostępności myślą w sposób odpowiedzialny i kompleksowy – mówi Piotr Pawłowski, Prezes Integracji.   Nagrody zostaną przyznane w czterech kategoriach: •             Samorząd terytorialny (Dzielnica) •             Obiekt użyteczności publicznej •             Obiekt mieszkalny/biurowy/handlowy •             Obiekt zabytkowy >>
Archiwum aktualności