Premiera musicalu „Karol” w Krakowie

25 lutego 2017 roku w Tauron Arenie Kraków odbyła się światowa premiera musicalu „Karol” o życiu Św. Jana Pawła II. Spektakl zaprezentowano w wypełnionej po brzegi hali widowiskowej – dla 9 tys. widzów. Publiczność nagrodziła artystów owacjami na stojąco. Premiera „Karola” okazała się wielkim sukcesem, nie tylko frekwencyjnym, ale również artystycznym. Musical został przygotowany wspólnie przez Agencję PRC, Fundację „Humanitas” i Wyższą Szkołę Humanitas, przy wsparciu Gminy Sosnowiec i Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego. Partnerem Głównym Musicalu był Totalizator Sportowy, a sponsorami: Fundacja Stefczyka i Tauron Polska Energia. Scenariusz i teksty piosenek do spektaklu napisał prof. Michał Kaczmarczyk, współpracownik i ekspert naszej Fundacji.   „Karol” to spektakl, jakiego w naszym kraju dotąd nie było. Pierwszy polski musical popowo-rockowy, poświęcony życiu Jana Pawła II, skupił na scenie gwiazdy muzyki (Annę Wyszkoni, Piotra i Wojciecha Cugowskich, Edytę Geppert, Jacka Kawalca) oraz artystów najlepszych scen teatralnych i musicalowych Warszawy, Małopolski i Śląska. -Łącząc znakomitą muzykę, taniec, multimedialną scenografię i grę świateł, przedstawiliśmy życie Karola Wojtyły od czasów jego dzieciństwa do śmierci 2 kwietnia 2005 roku. Fabuła musicalu skonstruowana została w taki sposób, by przez pryzmat biografii Karola Wojtyły pokazać ważne i ciekawe wydarzenia czy zjawiska z historii XX wieku: kolorowe i wesołe dwudziestolecie międzywojenne, tragedię II wojny światowej, zryw „Solidarności” czy upadek komunizmu – wylicza Michał Kaczmarczyk, autor scenariusza musicalu „Karol”. –Nasza opowieść o Papieżu była pełna zabawnych anegdot, ciepła, a momentami dramatyczna. Na musicalowej scenie przedstawiliśmy postać człowieka pełnego pogody ducha, poczucia humoru, twórczej pasji i miłości do ludzi, który z takich wartości uczynił znak rozpoznawczy Kościoła XX wieku, zmieniając nie tylko oblicze Watykanu, ale także Polski i Europy.   Blisko 40 wokalistów, aktorów i tancerzy. 120 statystów. 3 tiry dekoracji, oświetlenia, konstrukcji scenicznych i multimedialnych.  9 tysięcy widzów w największej hali widowiskowej w Polsce. Blisko 200 osób pracujących przy produkcji i realizacji spektaklu. Te liczby najlepiej świadczą o rozmachu, z jakim przygotowywana została premiera widowiska „Karol”. –Przez ponad 2 godziny aktorzy, wokaliści i tancerze snuli niezwykłą opowieść o życiu Jana Pawła II, podaną widzom w koncepcji współczesnego, koncertowego show. Oprawę świetlną musicalu zapewnili realizatorzy, którzy pracowali dotąd m.in. przy koncertach takich zespołów jak Feel, Enej, Pectus, Gregorian czy Golec Uorkiestra. Z kolei projekcje multimedialne wykonał zespół specjalizujący się w wielkich pokazach świetlnych, takich jak mapping 3D. Zaproponowaliśmy widzom spektakl o zróżnicowanym poziomie emocji i wrażeń. Zapewniliśmy momenty spokojne, nostalgiczne i refleksyjne, ale nie brakowało również efektów specjalnych, jakie otrzymujemy na koncertach wielkich gwiazd pop i rock - mówi Michał Kaczmarczyk.       Partner Główny:       Sponsorzy:   >>

Ekspert Fundacji ambasadorem w USA

Prof. Piotr Wilczek, ekspert Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego oraz członek Komisji Certyfikacyjnych Programów „Samorządowy Lider Edukacji” i „Uczelnia Liderów” objął funkcję Ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej w Waszyngtonie. W imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy nominację profesorowi Piotrowi Wilczkowi wręczył Minister Spraw Zagranicznych Witold Waszczykowski.   Piotr Wilczek w latach 1986-2008 pracował na Uniwersytecie Śląskim, gdzie pełnił m.in. funkcję dziekana Wydziału Filologicznego (2002-2008), kierownika Katedry Filologii Klasycznej i kierownika Pracowni Retoryki. W latach 1998-2001 był profesorem wizytującym na uniwersytetach w Stanach Zjednoczonych (Rice University, University of Chicago, University of Illinois at Chicago). Był stypendystą Fundacji Kościuszkowskiej, Brytyjskiej Akademii Nauk oraz uniwersytetów w Oxfordzie, Norwich i Londynie (The Warburg Institute). Na Uniwersytecie Warszawskim pełnił funkcję kierownika Kolegium Artes Liberales UW oraz Studiów Doktoranckich na Wydziale Artes Liberales UW. W latach 2008-2013 był również zastępcą dyrektora Kolegium Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Humanistycznych UW. Od 2014 r. był Przedstawicielem w Polsce Fundacji Kościuszkowskiej (The Kosciuszko Foundation, Inc.) z Nowego Jorku oraz Prezesem Zarządu The Kosciuszko Foundation Poland - Fundacji Kościuszkowskiej Polska. Członek Polsko-Amerykańskiej Grupy Studyjnej przy Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych.   Z naszą Fundacją prof. Piotr Wilczek związany jest od początku jej działalności. W 2011 roku naukowiec został członkiem komisji eksperckich Programów „Samorządowy Lider Edukacji” i „Uczelnia Liderów”, które pracują pod kierunkiem prof. Dariusza Rotta. Prof. Piotr Wilczek był też prelegentem i gościem specjalnym podczas wielu wydarzeń organizowanych przez Fundację, w tym konferencji i spotkań akademickich.   Nowemu ambasadorowi w Stanach Zjednoczonych serdecznie gratulujemy!   Fot. Karolina Siemion Bielska/MSZ >>

Zasady akredytacji i zapewniania jakości kształcenia

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego, we współpracy z Akademią Edukacji Praktycznej „Meritum”, zapraszają do udziału w VI edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej na temat jakości kształcenia na uczelniach. W tym roku konferencja odbywa się pod hasłem "Akredytacja i zapewnianie jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym. Zmiany, wyzwania, doświadczenia". Zapraszamy 1 grudnia 2016 r. do Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie. W związku z ostatnią nowelizacją ustawy Prawo o szkolnictwie zmieniają się zasady i kryteria oceny jakości kształcenia dokonywanej przez Polską Komisję Akredytacyjną (m.in. zniesienie oceny instytucjonalnej). Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przedstawiło projekty nowych aktów wykonawczych do ustawy, które m.in. określają ogólne kryteria oceny programowej PKA (szczegółowe kryteria i tryb dokonywania tej oceny Komisja określi w swoim statucie). Ponadto zmieniają się zasady dokumentacji przebiegu oraz przepisy w zakresie warunków prowadzenia studiów. Zmiany te wymagają szerokiej dyskusji w środowisku akademickim oraz wywołują konieczność prezentowania kierunków i zakresu zmian, jakie aktualnie się dokonują.   Wciąż aktualna jest również potrzeba upowszechniania wiedzy o narzędziach zapewniania jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym oraz wymogów, jakie należy spełnić, przygotowując się do akredytacji zewnętrznej (obligatoryjnej, np. akredytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej lub fakultatywnej, np. środowiskowej). Powyższe cele, jak co roku, realizuje nasza konferencja, która na stałe wpisała się do kalendarza najważnieszych wydarzeń akademickich w Polsce.   Zaproszenie do wygłoszenia referatów na konferencji przyjęli m.in. prof. Zbigniew Marciniak, Przewodniczący Rady Konsultacyjnej PKA, były Przewodniczący PKA; prof. Marek Lisiński, członek PKA, prof. Bohdan Macukow, przewodniczący Komisji Akredytacyjnej Uczelni Technicznych i prof. Paweł Chmielnicki - członek PKA. W charakterze prelegentów w konferencji wezmą udział wybitni eksperci znający problematykę akredytacyjną oraz specjaliści ds. jakości kształcenia najlepszych polskich uczelni. W trakcie obrad odbędą się panele umożliwiające zadawanie pytań i bezpośrednią dyskusję z ekspertami na temat akredytacji uczelni i zapewniania jakości kształcenia, z uwzględnieniem najnowszych zmian i aktualnych przepisów.Konferencja adresowana jest przede wszystkim do przedstawicieli uczelni przygotowujących się do akredytacji zewnętrznej, pełnomocników/ zespołów ds. jakości kształcenia oraz wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniami zarządzania procesami dydaktycznymi w szkolnictwie wyższym.     Dokumenty do pobrania: -Program Konferencji - kliknij!   -Zgłoszenie udziału - kliknij! -Folder informacyjny - kliknij!   -Informacje organizacyjne - kliknij!       Konferencja pozwoli uczestnikom zdobyć PRAKTYCZNĄ wiedzę: -  jak przygotować się do wizytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej oraz innych organizacji akredytujących i spełnić kryteria akredytacyjne; - jak efektywnie wdrożyć założenia Krajowych Ram Kwalifikacji i zarządzać jakością kształcenia zgodnie z aktualnymi wymogami, - jak doskonalić wewnętrzny system zapewniania jakości kształcenia; - jak zapewnić zgodność koncepcji i programów kształcenia z przepisami prawa o szkolnictwie wyższym, - jak skutecznie zarządzać  uczelnią i procesami dydaktycznymi w aktualnych warunkach prawnych.     W trakcie konferencji: -Przedstawione będą aktualne kierunki zmian w zasadach akredytacji, w związku z nowelizacją aktów wykonawczych do ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym;   -Przedstawione będą projekty lub (w przypadku ich przyjęcia do dnia konferencji) nowe kryteria oceny stosowane przez komisje akredytacyjne: państwową oraz środowiskowe;   -Przedstawiane będą zagadnienia praktyczne dotyczące zasad akredytacji kierunku studiów/jednostki organizacyjnej uczelni oraz przygotowania jednostki do akredytacji zewnętrznej;   -Zaprezentowane zostaną dobre praktyki w zakresie zapewniania jakości kształcenia na uczelniach najwyżej ocenionych przez Polską Komisję Akredytacyjną;   -Przedstawione będą nieprawidłowości w zakresie projektowania i wdrażania rozwiązań dydaktycznych poddawanych ocenie w toku akredytacji;   -Odbędzie się dyskusja z udziałem praktyków - ekspertów zajmujących się działalnością akredytacyjną oraz zarządzaniem dydaktyką i zapewnianiem jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym;   -Prelegenci skoncentrują się na zagadnieniach aktualnych i ważnych z punktu widzenia interesu uczelni przygotowujących się do akredytacji.   Regulamin konferencji - kliknij!   Kontakt z organizatorami - kliknij!     Dodatkowe informacje:   tel. +48 32 747-26-03 tel. kom. +48 607-035-169 e-mail: konferencja@fundacja-edukacja.org.pl >>

Warszawa bez barier

W ramach realizowanego projektu „Warszawa bez barier”, współfinansowanego ze środków m.st. Warszawy, Stowarzyszenie Przyjaciół Integracja ogłasza trzy konkursy: „Aplikację bez barier”, „Serwis www bez barier” i „Warszawską inwestycję bez barier”. W konkursach udział może wziąć każdy, zarówno deweloperzy jak i samorządy, twórcy aplikacji mobilnych oraz organizacje pozarządowe. Na zgłoszenia czekamy do 15 października 2016 roku. Patronat nad konkursami objęła Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.   W konkursie „Aplikacja bez barier” organizatorzy chcą wyróżnić twórców aplikacji mobilnych, które ułatwiają życie osobom z różnego rodzaju niepełnosprawnościami. Jednocześnie zależy im, by aplikacje były ogólnodostępne i dostosowane do zróżnicowanych potrzeb użytkowników. Twórcy konkursu nagrodzą otwartość, pomysłowość, ale przede wszystkim użyteczność aplikacji, w dwóch kategoriach:   Najlepsza aplikacja mobilna dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnością; Koncepcja aplikacji mobilnej adresowana do osób z niepełnosprawnością.     -W konkursie „Serwis www bez barier” chcemy wybrać najciekawsze serwisy internetowe różnych podmiotów, zarówno instytucji, jak i organizacji pozarządowych, dostosowane do potrzeb osób z różnego rodzaju niepełno sprawnościami – mówi Szymon Bubiłek, Koordynator ds. projektów. Z kolei Konkurs „Warszawska Inwestycja bez barier” ma wyłonić najlepsze rozwiązania architektoniczno-urbanistyczne w zakresie dostosowania stołecznych budynków użyteczności publicznej do potrzeb osób z niepełnosprawnością i promowania projektowania uniwersalnego. Nagrody przyznane będą w czterech kategoriach:   Samorząd terytorialny (Dzielnica) Obiekt użyteczności publicznej Obiekt mieszkalny/biurowy/handlowy Obiekt zabytkowy     Zgłoszenia do wszystkich trzech konkursów przyjmowane będą do 15 października 2016 roku. Wręczenie nagród nastąpi w listopadzie. Zgłoszenia przyjmowane są za pośrednictwem formularza, znajdującego się na stronie http://www.integracja.org/uncategorized/wez-udzial-w-jednym-z-konkursow/   Konkursy organizuje Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji. Projekt współfinansuje m.st. Warszawa. Integracja od ponad 20 lat działa na rzecz wyrównywania społecznych szans osób niepełnosprawnością, kształtowania świadomości obywatelskiej oraz integracji społecznej. Od 1994 r. wydaje magazyn "Integracja", od 1997 r. produkuje program telewizyjny „Misja Integracja”, od 2003 r. prowadzi portal www.niepelnosprawni.pl i od dwóch lat www.sprawniwpracy.pl  Jest organizatorem wielu kampanii społecznych, m.in. „Nie chcę być strażakiem”, „Płytka wyobraźnia to kalectwo”, „Czy naprawdę chciałbyś być na naszym miejscu”, „Dlaczego traktujesz nas inaczej”.   Więcej informacji: Dorota Bielkowicz specjalista ds. Public Relations tel.: 570 066 906 e-mail: dorota.bielkowicz@integracja.org www.integracja.org >>
Archiwum aktualności