Zespół Fundacji

Kierownictwo Fundacji:

Grażyna Kaczmarczykprezes Zarządu

Absolwentka Uniwersytetu Śląskiego oraz Wyższej Szkoły Zarządzania w Katowicach. Dyplomowany psycholog-klinicysta, psycholog biznesu, nauczyciel, doradca zawodowy, wieloletni pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Śląskiego oraz uczelni niepublicznych województwa śląskiego. Dyrektor kilku poradni psychologiczno-pedagogicznych w Katowicach. Organizatorka konferencji na temat nowoczesnych metod promocji i public relations placówek edukacyjnych, jakości kształcenia oraz zarządzania rozwojem zawodowym i ścieżką kariery. Specjalistka w dziedzinie zarządzania oświatą, zarządzania kapitałem intelektualnym, doradztwa zawodowego i nowoczesnych metod edukacyjnych. Absolwentka ponad 40 kursów, szkoleń i innych form doskonalenia zawodowego z zakresu psychologii i zarządzania w edukacji. Autorka publikacji poświęconych metodom pomocy psychologicznej, terapeutka, w przeszłości - biegły sądowy przy Sądzie Okręgowym w Katowicach. Za swoją działalność zawodową kilkakrotnie wyróżniona Nagrodą Ministra Edukacji Narodowej, a także nagrodami Prezydenta Miasta Katowice.

Halina Przeniosło - członek Zarządu

Ukończyła rusycystykę i polonistykę na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pedagog, wieloletni nauczyciel, działacz oświatowy, wychowawca kilku pokoleń młodzieży, w tym laureatów prestiżowych konkursów przedmiotowych. Absolwentka kilkunastu kursów, szkoleń i warsztatów poświęconych nowoczesnym formom kształcenia i innowacjom edukacyjnym, organizowanych m.in. przez Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Katowicach i Krajowe Centrum Edukacji Nauczycieli TWP. W latach 2003-2006 uczestniczka programu badawczego "Wielki egzamin", realizowanego przez Gdańską Fundację Rozwoju im. Adama Mysiora, którego celem była analiza efektywności nauczania języka polskiego w klasach gimnazjalnych polskich szkół. Brała udział m.in. w kampanii „Gazety Wyborczej” Szkoła z klasą. Prelegentka i ekspertka licznych konferencji metodycznych, opiekunka praktyk i staży nauczycielskich. Przewodnicząca i członek nauczycielskich komisji kwalifikacyjnych, przewodnicząca zespołów ewaluacyjnych w oświacie. Promotorka współpracy szkolnictwa gimnazjalnego z uczelniami wyższymi (m.in. uczestniczka projektów z zakresu edukacji regionalnej, realizowanych przez prof. Helenę Synowiec z Uniwersytetu Śląskiego). Uhonorowana Nagrodą Kuratora Oświaty  za wybitne  osiągnięcia  w  pracy  dydaktycznej i wychowawczej, a także – wielokrotnie – nagrodą dyrektora szkoły.

Zygmunt Słabowski - przewodniczący Rady Fundacji

Animator kultury, regionalista, zawodowo związany z branżą zarządzania kapitałem ludzkim i sektorem motoryzacyjnym. Był członkiem kadry kierowniczej Autoryzowanego Dealera Audi VW przy Kulczyk Tradex, specjalistą w zakresie bankowości i finansów Volkswagen Bank Polska i Volkswagen Leasing Polska. Wielokrotny uczestnik Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych (m.in. w Launch w Hiszpanii). Prezenter programów motoryzacyjnych dotyczących marki Volkswagen. Dyrektor i dyrektor produkcji w „Beeker” sp. z o.o. oraz „Profisun” s.c. w Katowicach. Współprcował także z tygodnikiem lokalnym "Wiadomości Zagłębia". Miłośnik i popularyzator fotografii oraz filmu. Absolwent kilkunastu kursów, szkoleń i warsztatów poświęconych sztuce fotograficznej, filmowej, telewizyjnej i teatralnej. Uczestnik ogólnopolskich konkursów filmów amatorskich. Autor unikatowej serii zdjęć z planu polsko-amerykańskiej koprodukcji filmowej „Mur”. Współtwórca (wraz z ośrodkiem Telewizji Polskiej w Katowicach) pierwszej w Polsce telewizji szkolnej działającej w przeszłości przy Technikum Budowy Maszyn i Urządzeń Górniczych w Sosnowcu.

Marek Kaczmarczyk - członek Rady Fundacji

Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach oraz Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu (studia podyplomowe). Działacz oświatowy i sportowy, pracownik dydaktyczny Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach oraz Międzyszkolnego Klubu Sportowego Płomień-Sosnowiec (opiekun kadry juniorek). Trener II klasy siatkówki, dyplomowany instruktor lekkiej atletyki, pływania i narciarstwa biegowego. Ratownik Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Uczestniczył (wraz z zespołami) m.in. w Akademickich Mistrzostwach Polski  Szkół Medycznych. Jego wychowankowie osiągają liczne sukcesy w rozgrywkach juniorskich w różnych klubach oraz w II lidze kobiet. Twórca i trener klas sportowych o profilu siatkówki. Organizator letnich obozów sportowo-rekreacyjnych dla dzieci i młodzieży, a także zimowych szkół narciarskich dla uczniów z województwa śląskiego. Założyciel i menadżer prywatnej firmy szkoleniowej specjalizującej się w edukacji sportowej i nauce pływania dzieci i młodzieży z wykorzystaniem autorskich metod trenerskich. Za osiągnięcia w pracy dydaktycznej i sportowej kilkakrotnie wyróżniony Nagrodą Prezydenta Miasta Sosnowca oraz nagrodami dyrektorów szkół. Dwukrotny laureat konkursu na Najlepszego Trenera Roku Szkolnego Związku Sportowego.

Urszula Wira – członek Rady Fundacji

Absolwentka studiów wyższych na kierunku administracja, specjalność: administracja publiczna. W przeszłości pracownik Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Przez wiele lat współzarządzała prywatną firmą handlową oraz pracowała w międzynarodowej korporacji branży telekomunikacyjnej. Interesuje się zagadnieniami zarządzania, w szczególności – zarządzania kapitałem ludzkim.

Zespół i współpracownicy:

Prof. dr hab. Dariusz Rott

Prof. dr hab. Piotr Wilczek

Prof. dr hab. Krzysztof Czekaj

Prof. dr hab. Halina Rusek

Prof. dr hab. Maciej Mitręga

Prof. dr hab. Zbigniew Widera

Prof. dr hab. Michał Kaczmarczyk

Dr Anna Wieczorek

Dr Anna Syrek-Kosowska

Dr Filip Mazurkiewicz (szkolenia)

Dr Katarzyna Kołakowska