Jak skutecznie budować wizerunek szkoły

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego zaprasza na Ogólnopolskie Szkolenie „Jak skutecznie budować wizerunek szkoły w środowisku lokalnym?”. Odbędzie się ono w dniu 12 grudnia 2018 roku o godz. 15.30 w Uczelni Techniczno-Handlowej im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie. Szkolenie, które będzie miało charakter PRAKTYCZNY, poprowadzi prof. ndzw. dr hab. Michał Kaczmarczyk, jeden z najwybitniejszych polskich ekspertów w dziedzinie marketingu edukacyjnego, wieloletni szef działu promocji, dziennikarz i rzecznik prasowy.

Celem szkolenia będzie przekazanie uczestnikom (przede wszystkim dyrektorom szkół, nauczycielom i menedżerom oświaty) praktycznej wiedzy z zakresu dwóch tematów, fundamentalnych dla funkcjonowania współczesnej szkoły: marketingu oświatowego oraz zasad i narzędzi budowania pozytywnego wizerunku szkoły, w tym kreowania skutecznych relacji z mediami, środowiskiem lokalnym, rodzicami uczniów czy kandydatów na uczniów.

Cena szkolenia: 200 zł / od osoby

Termin szkolenia: 12 grudnia 2018, godz. 15.30 - 19.00

Termin przyjmowania zgłoszeń: do 7 grudnia 2018 roku. Liczba miejsc ograniczona!

Miejsce szkolenia: Warszawa, Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej, Aula im. Prof. Józefa Jury, ul. Jagiellońska 82D (Praga - Północ).

Jak się zgłosić? Należy przesłać do Organizatora droga e-mailową wypełnioną Kartę zgłoszeniową, która jest dostępna do pobrania poniżej. Kartę należy przesłać na adres: edu@lider-edu.pl.

Karta zgłoszeniowa do pobrania - kliknij!

Informacje organizacyjne - kliknij!

W trakcie naszego Szkolenia:

-Przedstawimy zagadnienia praktyczne dotyczące promocji i budowania wizerunku szkół i placówek edukacyjnych różnych typów;

-Zaprezentujemy dobre i złe praktyki w działalności promocyjnej szkół i placówek;

-Zorganizujemy dyskusję z udziałem specjalistów zajmujących się zawodowo problematyką marketingu i zarządzania wizerunkiem szkół, w trakcie której można będzie zadawać pytania i dzielić się uwagami na temat własnych doświadczeń w działalności promocyjnej;

-Skoncentrujemy się na zagadnieniach aktualnych i ważnych z punktu widzenia interesu szkół i placówek edukacyjnych funkcjonujących w warunkach niżu demograficznego i rywalizacji o ucznia.

Cele i tematyka Szkolenia:

-upowszechnianie praktycznej wiedzy na temat zasad i narzędzi skutecznej promocji szkół i placówek oświatowych;

-podnoszenie jakości i efektywności działań szkół w zakresie marketingu i promocji własnej oferty edukacyjnej;

-propagowanie dobrych praktyk w marketingu oświatowym;

-wspieranie działalności szkół w zakresie budowania pozytywnego wizerunku w społeczności lokalnej i mediach;

-rozwijanie umiejętności zarządzania procesami komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej szkół;

-stworzenie forum wymiany opinii i doświadczeń związanych z działalnością marketingową szkół i placówek;

Szkolenie pozwoli uczestnikom zdobyć PRAKTYCZNĄ wiedzę:

-jak skutecznie budować wizerunek szkoły/placówki;

-jak promować swoją ofertę, by zyskała zainteresowanie otoczenia;

-jak zbudować profesjonalną strategię promocyjną szkoły/placówki i jak ją wcielić w życie;

-jakich błędów unikać w komunikacji z otoczeniem, rodzicami, dziennikarzami;

-jak wywołać zainteresowanie mediów wydarzeniami szkolnymi i jak reagować na ewentualną krytykę mediów;

-jak umiejętnie „sprzedać” atuty szkoły/placówki w relacjach ze społecznością lokalną;

-w jaki sposób identyfikować własne zasoby marketingowe i wykorzystywać je w strategii promocyjnej;

-jak docierać do sponsorów, liderów opinii, potencjalnych partnerów itp.

Szkolenie adresowane jest do reprezentantów środowisk edukacyjnych:

-dyrektorów szkół wszystkich typów, przedszkoli, placówek oświatowych,

-organów prowadzących szkół i placówek edukacyjnych (a zwłaszcza naczelników i pracowników wydziałów/referatów edukacji),

-nauczycieli,

-pracowników odpowiedzialnych za kontakty szkół z otoczeniem społecznym,

-dziennikarzy specjalizujących się w tematyce edukacyjnej,

-menadżerów oświaty.

Prowadzący szkolenie

Prof. WSH dr hab. Michał Kaczmarczyk

Politolog o szerokich zainteresowaniach naukowych (komunikacja społeczna, marketing, administracja publiczna, polityka samorządowa, problemy współczesnej edukacji, zarządzanie organizacją publiczną, systemy medialne). Rektor Wyższej Szkoły Humanitas w Sosnowcu, w latach 2012-2014 ekspert Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, ekspert Kolegium Rektorów i Założycieli Uczelni Niepublicznych Województwa Śląskiego. Członek Zarządu Fundacji "Humanitas", zajmującej się działalnością w dziedzinie edukacji i szkolnictwa wyższego. W latach 2004-2010 pracownik naukowy Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. W latach 2004-2010 rzecznik prasowy i kierownik działu promocji uczelni wyższej. W latach 1999-2014 dziennikarz i menedżer prasy lokalnej (reporter, redaktor naczelny, wydawca). Od 2009 roku dyrektor Instytutu Zagłębiowskiego w Sosnowcu, od 2006 roku właściciel prywatnej firmy szkoleniowej specjalizującej się w problematyce edukacyjnej (ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień jakości kształcenia i marketingu edukacyjnego). Członek Komitetu Nauk Prawnych i Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk - oddział w Katowicach. Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych. W latach 2009-2010 redaktor naczelny półrocznika „Problemy Komunikacji Społecznej”. Laureat Stypendium dla Wybitnych Młodych Naukowców Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego (2015), Stypendium Ministra Edukacji Narodowej i Sportu (dwukrotnie) oraz Stypendium Województwa Śląskiego. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Politycznych i Polskiego Towarzystwa Komunikacji Społecznej. Wiele podróżuje. Dotychczas zwiedził m.in. Stany Zjednoczone, Francję, Włochy i Hiszpanię, a w bieżącym roku planuje podróż do Japonii i Meksyku. Jego hobby to pisanie tekstów piosenek. Utwory z jego tekstami śpiwała m.in. Anna Wyszkoni i bracia Cugowscy.

Dodatkowe informacje:

tel. +48 32 747-26-03