Konkurs Warszawa Bez Barier 2017

Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji ogłasza trzy konkursy, promujące dostępność cyfrową i architektoniczną dla użytkowników z niepełnosprawnościami: „Aplikacja bez barier”, „Serwis www bez barier” i „Warszawska inwestycja bez barier”. Celem konkursów jest promocja najlepszych rozwiązań i podniesienie świadomości społecznej o ograniczeniach i potrzebach osób z niepełnosprawnościami w zakresie nowych technologii, architektury i urbanistyki. Na zgłoszenia konkursowe organizatorzy czekają do 10 października 2017 roku. Konkursy odbywają się pod patronatem honorowym Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.

Projekt prowadzony przez Integrację ma już wieloletnią tradycję. W konkursach cyfrowych: „Aplikacja bez barier” i „Serwis www bez barier”, wyróżnione zostaną aplikacje mobilne i serwisy internetowe, które ułatwiają życie osobom z różnego rodzaju niepełnosprawnościami i uwzględniają zróżnicowane potrzeby użytkowników. Integracja nagrodzi otwartość, pomysłowość, ale przede wszystkim użyteczność zgłoszonych prac i jak największą zgodność z międzynarodowymi standardami dostępności WCAG 2.0.

W 2016 roku nagrodę za najlepszą aplikację mobilną odebrał Romuald Roczeń, wiceprezes zarządu Fundacji Zobaczyć Morze: –Wyróżnienie przygotowanej przez nas, a wykonanej przez Transition Technologies aplikacji Seeing Assistant Sailing to przede wszystkim uznanie dla pomysłu budzenia ciekawości do poznawania świata wśród osób z niepełnosprawnością . Z drugiej strony to także zaproszenie developerów do stałej dbałości o dostępność we wszystkich przestrzeniach.

Konkurs „Warszawska Inwestycja bez barier” ma z kolei wyłonić najlepsze rozwiązania architektoniczno-urbanistyczne w zakresie dostosowania stołecznych budynków do potrzeb osób z niepełnosprawnością.

–Dzięki projektowi „Warszawa Bez Barier” możemy wskazać osobom z niepełnosprawnością te przestrzenie, które są dla nich przyjazne i umożliwiają im normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Nagrody w poszczególnych konkursach są dedykowane podmiotom, które o dostępności myślą w sposób odpowiedzialny i kompleksowy – mówi Piotr Pawłowski, Prezes Integracji.

Nagrody zostaną przyznane w czterech kategoriach:

•             Samorząd terytorialny (Dzielnica)

•             Obiekt użyteczności publicznej

•             Obiekt mieszkalny/biurowy/handlowy