Ekspert Fundacji ambasadorem w USA

Prof. Piotr Wilczek, ekspert Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego oraz członek Komisji Certyfikacyjnych Programów „Samorządowy Lider Edukacji” i „Uczelnia Liderów” objął funkcję Ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej w Waszyngtonie. W imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy nominację profesorowi Piotrowi Wilczkowi wręczył Minister Spraw Zagranicznych Witold Waszczykowski.

Piotr Wilczek w latach 1986-2008 pracował na Uniwersytecie Śląskim, gdzie pełnił m.in. funkcję dziekana Wydziału Filologicznego (2002-2008), kierownika Katedry Filologii Klasycznej i kierownika Pracowni Retoryki. W latach 1998-2001 był profesorem wizytującym na uniwersytetach w Stanach Zjednoczonych (Rice University, University of Chicago, University of Illinois at Chicago). Był stypendystą Fundacji Kościuszkowskiej, Brytyjskiej Akademii Nauk oraz uniwersytetów w Oxfordzie, Norwich i Londynie (The Warburg Institute). Na Uniwersytecie Warszawskim pełnił funkcję kierownika Kolegium Artes Liberales UW oraz Studiów Doktoranckich na Wydziale Artes Liberales UW. W latach 2008-2013 był również zastępcą dyrektora Kolegium Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Humanistycznych UW. Od 2014 r. był Przedstawicielem w Polsce Fundacji Kościuszkowskiej (The Kosciuszko Foundation, Inc.) z Nowego Jorku oraz Prezesem Zarządu The Kosciuszko Foundation Poland - Fundacji Kościuszkowskiej Polska. Członek Polsko-Amerykańskiej Grupy Studyjnej przy Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych.

Z naszą Fundacją prof. Piotr Wilczek związany jest od początku jej działalności. W 2011 roku naukowiec został członkiem komisji eksperckich Programów „Samorządowy Lider Edukacji” i „Uczelnia Liderów”, które pracują pod kierunkiem prof. Dariusza Rotta. Prof. Piotr Wilczek był też prelegentem i gościem specjalnym podczas wielu wydarzeń organizowanych przez Fundację, w tym konferencji i spotkań akademickich.

Nowemu ambasadorowi w Stanach Zjednoczonych serdecznie gratulujemy!

Fot. Karolina Siemion Bielska/MSZ