Zasady akredytacji i zapewniania jakości kształcenia

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego, we współpracy z Akademią Edukacji Praktycznej „Meritum”, zapraszają do udziału w VI edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej na temat jakości kształcenia na uczelniach. W tym roku konferencja odbywa się pod hasłem "Akredytacja i zapewnianie jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym. Zmiany, wyzwania, doświadczenia". Zapraszamy 1 grudnia 2016 r. do Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie.

W związku z ostatnią nowelizacją ustawy Prawo o szkolnictwie zmieniają się zasady i kryteria oceny jakości kształcenia dokonywanej przez Polską Komisję Akredytacyjną (m.in. zniesienie oceny instytucjonalnej). Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przedstawiło projekty nowych aktów wykonawczych do ustawy, które m.in. określają ogólne kryteria oceny programowej PKA (szczegółowe kryteria i tryb dokonywania tej oceny Komisja określi w swoim statucie). Ponadto zmieniają się zasady dokumentacji przebiegu oraz przepisy w zakresie warunków prowadzenia studiów. Zmiany te wymagają szerokiej dyskusji w środowisku akademickim oraz wywołują konieczność prezentowania kierunków i zakresu zmian, jakie aktualnie się dokonują.

Wciąż aktualna jest również potrzeba upowszechniania wiedzy o narzędziach zapewniania jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym oraz wymogów, jakie należy spełnić, przygotowując się do akredytacji zewnętrznej (obligatoryjnej, np. akredytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej lub fakultatywnej, np. środowiskowej). Powyższe cele, jak co roku, realizuje nasza konferencja, która na stałe wpisała się do kalendarza najważnieszych wydarzeń akademickich w Polsce.

Zaproszenie do wygłoszenia referatów na konferencji przyjęli m.in. prof. Zbigniew Marciniak, Przewodniczący Rady Konsultacyjnej PKA, były Przewodniczący PKA; prof. Marek Lisiński, członek PKA, prof. Bohdan Macukow, przewodniczący Komisji Akredytacyjnej Uczelni Technicznych i prof. Paweł Chmielnicki - członek PKA.

W charakterze prelegentów w konferencji wezmą udział wybitni eksperci znający problematykę akredytacyjną oraz specjaliści ds. jakości kształcenia najlepszych polskich uczelni. W trakcie obrad odbędą się panele umożliwiające zadawanie pytań i bezpośrednią dyskusję z ekspertami na temat akredytacji uczelni i zapewniania jakości kształcenia, z uwzględnieniem najnowszych zmian i aktualnych przepisów.

Konferencja adresowana jest przede wszystkim do przedstawicieli uczelni przygotowujących się do akredytacji zewnętrznej, pełnomocników/ zespołów ds. jakości kształcenia oraz wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniami zarządzania procesami dydaktycznymi w szkolnictwie wyższym.

Dokumenty do pobrania:

-Program Konferencji - kliknij!

-Zgłoszenie udziału - kliknij!

-Folder informacyjny - kliknij!

-Informacje organizacyjne - kliknij!

Konferencja pozwoli uczestnikom zdobyć PRAKTYCZNĄ wiedzę:

-  jak przygotować się do wizytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej oraz innych organizacji akredytujących i spełnić kryteria akredytacyjne;

- jak efektywnie wdrożyć założenia Krajowych Ram Kwalifikacji i zarządzać jakością kształcenia zgodnie z aktualnymi wymogami,

- jak doskonalić wewnętrzny system zapewniania jakości kształcenia;

- jak zapewnić zgodność koncepcji i programów kształcenia z przepisami prawa o szkolnictwie wyższym,

- jak skutecznie zarządzać  uczelnią i procesami dydaktycznymi w aktualnych warunkach prawnych.

W trakcie konferencji:

-Przedstawione będą aktualne kierunki zmian w zasadach akredytacji, w związku z nowelizacją aktów wykonawczych do ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym;

-Przedstawione będą projekty lub (w przypadku ich przyjęcia do dnia konferencji) nowe kryteria oceny stosowane przez komisje akredytacyjne: państwową oraz środowiskowe;

-Przedstawiane będą zagadnienia praktyczne dotyczące zasad akredytacji kierunku studiów/jednostki organizacyjnej uczelni oraz przygotowania jednostki do akredytacji zewnętrznej;

-Zaprezentowane zostaną dobre praktyki w zakresie zapewniania jakości kształcenia na uczelniach najwyżej ocenionych przez Polską Komisję Akredytacyjną;

-Przedstawione będą nieprawidłowości w zakresie projektowania i wdrażania rozwiązań dydaktycznych poddawanych ocenie w toku akredytacji;

-Odbędzie się dyskusja z udziałem praktyków - ekspertów zajmujących się działalnością akredytacyjną oraz zarządzaniem dydaktyką i zapewnianiem jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym;

-Prelegenci skoncentrują się na zagadnieniach aktualnych i ważnych z punktu widzenia interesu uczelni przygotowujących się do akredytacji.

Regulamin konferencji - kliknij!

Kontakt z organizatorami - kliknij!

Dodatkowe informacje:

tel. +48 32 747-26-03