Warszawa bez barier

W ramach realizowanego projektu „Warszawa bez barier”, współfinansowanego ze środków m.st. Warszawy, Stowarzyszenie Przyjaciół Integracja ogłasza trzy konkursy: „Aplikację bez barier”, „Serwis www bez barier” i „Warszawską inwestycję bez barier”. W konkursach udział może wziąć każdy, zarówno deweloperzy jak i samorządy, twórcy aplikacji mobilnych oraz organizacje pozarządowe. Na zgłoszenia czekamy do 15 października 2016 roku. Patronat nad konkursami objęła Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.

W konkursie „Aplikacja bez barier” organizatorzy chcą wyróżnić twórców aplikacji mobilnych, które ułatwiają życie osobom z różnego rodzaju niepełnosprawnościami. Jednocześnie zależy im, by aplikacje były ogólnodostępne i dostosowane do zróżnicowanych potrzeb użytkowników. Twórcy konkursu nagrodzą otwartość, pomysłowość, ale przede wszystkim użyteczność aplikacji, w dwóch kategoriach:

• Najlepsza aplikacja mobilna dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnością;
  • Koncepcja aplikacji mobilnej adresowana do osób z niepełnosprawnością.

-W konkursie „Serwis www bez barier” chcemy wybrać najciekawsze serwisy internetowe różnych podmiotów, zarówno instytucji, jak i organizacji pozarządowych, dostosowane do potrzeb osób z różnego rodzaju niepełno sprawnościami – mówi Szymon Bubiłek, Koordynator ds. projektów. Z kolei Konkurs „Warszawska Inwestycja bez barier” ma wyłonić najlepsze rozwiązania architektoniczno-urbanistyczne w zakresie dostosowania stołecznych budynków użyteczności publicznej do potrzeb osób z niepełnosprawnością i promowania projektowania uniwersalnego. Nagrody przyznane będą w czterech kategoriach:

• Samorząd terytorialny (Dzielnica)
  • Obiekt użyteczności publicznej
  • Obiekt mieszkalny/biurowy/handlowy
  • Obiekt zabytkowy

Zgłoszenia do wszystkich trzech konkursów przyjmowane będą do 15 października 2016 roku. Wręczenie nagród nastąpi w listopadzie. Zgłoszenia przyjmowane są za pośrednictwem formularza, znajdującego się na stronie http://www.integracja.org/uncategorized/wez-udzial-w-jednym-z-konkursow/

Konkursy organizuje Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji. Projekt współfinansuje m.st. Warszawa. Integracja od ponad 20 lat działa na rzecz wyrównywania społecznych szans osób niepełnosprawnością, kształtowania świadomości obywatelskiej oraz integracji społecznej. Od 1994 r. wydaje magazyn "Integracja", od 1997 r. produkuje program telewizyjny „Misja Integracja”, od 2003 r. prowadzi portal www.niepelnosprawni.pl i od dwóch lat www.sprawniwpracy.pl  Jest organizatorem wielu kampanii społecznych, m.in. „Nie chcę być strażakiem”, „Płytka wyobraźnia to kalectwo”, „Czy naprawdę chciałbyś być na naszym miejscu”, „Dlaczego traktujesz nas inaczej”.

Więcej informacji:

Dorota Bielkowicz