Samorządowy Lider Edukacji - 2013

25 września br. zakończyliśmy merytoryczną ocenę i analizę zgłoszeń w III edycji Ogólnopolskiego Programu Certyfikacji Gmin i Powiatów Rzeczypospolitej Polskiej „Samorządowy Lider Edukacji 2013”. 7 października br., już po raz trzeci, Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego - na podstawie recenzji Komisji reprezentującej środowisko akademickie - potwierdziła nadanie  certyfikatów dla samorządów z całej Polski, które mogą pochwalić się sukcesami i innowacyjnymi działaniami w sferze rozwoju edukacji.

Oficjalne ogłoszenie wyników III edycji Programu "Samorządowy Lider Edukacji" odbyło się w pod koniec listopada 2013 roku podczas Gali Finałowej w auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

W ramach Programu „Samorządowy Lider Edukacji 2013” zespół ekspertów złożony z naukowców dokona oceny i akredytacji gmin i powiatów uczestniczących w projekcie, przyznając najlepszym spośród nich prestiżowe wyróżnienia i certyfikaty potwierdzające znaczące osiągnięcia w dziedzinie lokalnej polityki edukacyjnej i wspierania szkolnictwa. Patronat honorowy nad programem "Samorządowy Lider Edukacji" sprawuje prof. Jerzy Buzek, były Premier RP, Przewodniczący Parlamentu Europejskiego w latach 2009-2012.

Strona internetowa Programu "Samorządowy Lider Edukacji" - kliknij!

Do udziału w programie „Samorządowy Lider Edukacji” od 2011 roku zapraszamy gminy i powiaty, które dbają o rozwój szkolnictwa na swoim terenie, prowadzą politykę edukacyjną z poszanowaniem potrzeb miejscowych społeczności, skutecznie pozyskują środki zewnętrzne na rozwój edukacji, wprowadzają innowacyjne metody w zakresie podnoszenia jakości oświaty oraz uważają, że rozwój szkolnictwa to świadectwo nowoczesności i wysokich ambicji wspólnot lokalnych. Celem naszego programu jest promowanie samorządów legitymujących się sukcesami w dziedzinie polityki edukacyjnej, a także podnoszenie jakości działań gmin i powiatów w sferze oświatowej. Już od trzech lat certyfikaty „Samorządowy Lider Edukacji” są rozpoznawalnymi w skali kraju symbolami wysokiej jakości, zaangażowania i innowacyjności działań gmin i powiatów na rzecz rozwoju oświaty.

W tegorocznej edycji programu „Samorządowy Lider Edukacji” komisja certyfikacyjna zwróci szczególną uwagę na skuteczność działań gmin i powiatów w zakresie pozyskiwania i wydatkowania środków zewnętrznych na rozwój edukacji, jakość, spójność i innowacyjność lokalnej strategii rozwoju szkolnictwa oraz sposoby pokonywania przez samorządy trudności w zakresie zarządzania siecią szkół w warunkach niżu demograficznego. -Jak co roku wyróżnimy samorządy nowoczesne, które rozumieją, jakie znaczenie dla ich rozwoju ma inwestowanie w edukację, naukę czy kulturę. Program „Samorządowy Lider Edukacji” pomaga zwrócić uwagę opinii publicznej na te gminy i powiaty, które wyróżniają się na tle kraju innowacyjnym podejściem do własnych zadań w sferze lokalnej polityki edukacyjnej. Nasz projekt ma jednak również inny, pozamarketingowy wymiar - po zakończeniu pracy komisji i procedury certyfikacyjnej każdy samorząd otrzymuje informację zwrotną na temat jakości swojej polityki edukacyjnej oraz – co szczególnie istotne - ewentualnych jej mankamentów i popełnianych błędów. Ułatwia to dokonywanie korekt w prowadzonych działaniach oraz pomaga uzyskać cenną opinię ekspercką na temat ich efektywności - mówi prof. Dariusz Rott, przewodniczący Komisji Certyfikacyjnej.

Certyfikat i znak jakości „Samorządowy Lider Edukacji” jest wyjątkowy ze względu na rangę ekspertów decydujących o jego przyznaniu. Uczestników projektu oceniają przedstawiciele polskiej nauki, pracownicy uczelni posiadający wiedzę, doświadczenie i dorobek (teoretyczny lub praktyczny) w dziedzinie edukacji. Akredytacji samorządów dokonuje komisja pod kierunkiem prof. dr. hab. Dariusza Rotta, członka prezydium Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego, wykładowcy Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, rzeczoznawcy Ministerstwa Edukacji Narodowej. W komisji certyfikacyjnej zasiadają ponadto m.in.: prof. Piotr Wilczek - wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, profesor wizytujący Uniwersytetu w Chicago, prof. Maciej Mitręga – specjalista w dziedzinie zarządzania, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, prof. Krzysztof Czekaj – socjolog miasta, profesor Wyższej Szkoły Pedagogicznej im. Janusza Korczaka w Warszawie, prof. Halina Rusek – socjolog, była prorektor Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Wręczenie certyfikatów nagrodzonym samorządom nastąpi w listopadzie 2013 roku podczas uroczystej Gali Finałowej w Auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Laureaci II edycji Programu "Samorządowy Lider Edukacji" - kliknij!

Filmy promujące nagrodzone samorządy - kliknij!

W ramach programu "Samorządowy Lider Edukacji" przyznawane są następujące rodzaje certyfikatów:

- certyfikat zwykły „Samorządowy Lider Edukacji” – otrzymują je gminy i powiaty, które w procedurze certyfikacyjnej uzyskały co najmniej 65 punktów na 100 możliwych.

- certyfikat srebrny „Samorządowy Lider Edukacji” – otrzymują je z urzędu gminy i powiaty, które po raz czwarty uzyskują certyfikat zwykły.

- certyfikat złoty „Samorządowy Lider Edukacji” – otrzymują je z urzędu gminy i powiaty, które po raz szósty uzyskują certyfikat zwykły.

- certyfikat „Lider wśród Liderów” – otrzymują je z urzędu gminy i powiaty, które po raz dziewiąty uzyskują certyfikat zwykły.

W każdej edycji programu „Samorządowy Lider Edukacji” organizatorzy przyznają dodatkowo wyróżnienia „Primus”. Otrzymują je gminy i powiaty, które uzyskują najwyższą liczbę punktów przyznanych przez recenzentów zasiadających w komisji konkursowej. Ponadto organizatorzy przyznają corocznie wyróżnienia „Mecenas Wiedzy”. Otrzymują je działacze samorządowi (wójtowie, burmistrzowie, prezydenci i starostowie), którzy wykazali się szczególnym, osobistym zaangażowaniem w rozwój edukacji na poziomie lokalnym oraz troską o kreowanie w gminie lub powiecie klimatu przyjaznego nauce, szkolnictwu i młodzieży uczącej się.

Patronat medialny:

Dodatkowe informacje: